Министерството на здравеопазването е предоставило на КПКОНПИ изискани документи във връзка

...
Министерството на здравеопазването е предоставило на КПКОНПИ изискани документи във връзка
Коментари Харесай

КПКОНПИ разследва бивш зам.-министър от ГЕРБ за лобистки натиск

Министерството на опазването на здравето е предоставило на КПКОНПИ изискани документи във връзка със сигнал за оказан напън от страна на някогашния зам.-министър на опазването на здравето от ГЕРБ Жени Начева спрямо Николай Борисов, бивш управител на държавното сдружение за произвеждане на ваксини и лекарствени продукти „ Бул Био “.

Според някогашния шеф на държавното сдружение „ Бул Био “ през 2018 година, в качеството си на зам.-министър на опазването на здравето, Жени Начева е упражнила напън върху него да подписа контракт с съответна адвокатска адвокатска фирма за подпомагане по преустановяване на интернационален контракт на стойност 350 000 евро, макар че към този миг сдружението има подписан контракт с друго адвокатско сдружение, чиято стойност е 40 хил. лева

Сигнал за оказания напън е подаден в антикорупционната комисия, като ръководителят на комисията изискал от здравното министерство оригинали на документите по случая и те са му били предоставени предоставени. Оригиналът на въпросния контракт и регистърът на договорите в „ Бул Био-НЦЗПБ “ обаче липсват, което значи, че никой в сдружението не е наясно дали в даден миг няма да се появят нови отговорности към въпросната компания.

От Министерството на здравеопазването напомнят, че Инспекторатът на ведомството извърши инспекция и за метода на закупуване на персонални защитни средства, респиратори и хидроксихлорохин в интервала март – април 2020 година Констатирано беше, че договорите са подготвяни еднолично от тогавашния зам.-министър Жени Начева, без залагане на минимални условия, на база постъпили предложения, които не са заведени в министерството. Не е провеждано координиране със съответните отраслови дирекции и с останалите заместник-министри. Проектите на докладни мемоари до Министерския съвет са подготвяни еднолично, след което тогавашният министър на здравеопазването ги е внасял в Министерския съвет, а като разследване налице са държавни решения. Доставките по договорите са осъществени месеци след написания период, само че неустойки няма. Всички тези дейности на тогавашното управление на здравното министврство, както и издаването на фактури и осъществяването на предплатени заплащания, са се случвали в границите на 1-2 дни. Докладът от тази инспекция е изпратен до прокуратурата и МВР с предложение да се направи инспекция дали има данни за осъществено закононарушение и дали са налице учредения за започване на наказателно гонене. Отделно от това, информацията и документите по проблема са предоставени и на ГДБОП по искане на основната дирекция.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР